Allt du vill veta om samojedhundar

Samojedhundar är mycket ståtliga och eleganta hundar. De karakteriseras av sin unika päls och sitt rogivande utseende. Samojedhundar har funnit under lång tid och har förr i tiden använts för en rad olika ändamål. Rasen kommer ursprungligen från norra delen av Ryssland och passar perfekt i kallare klimat. Rasen är uthållig och stark och har länge använts för att dra renslädar. Förr i tiden användes även samojedhundar för att frakta tunga packningar över långa sträckor eller för att dra båtar och slädar. Hundens päls gör att den klarar av kallare klimat bra och har inga problem med att lyda order. Än idag används hundrasen för dragning av slädar i de norra delarna av Sverige och i andra kallare klimat.

Förutom att rasen är den perfekta bär- och draghjälpen är det även en utmärkt jakthund. Samojedhundar har ett speciellt öga för att jaga allt från isbjörnar, björnar, älg och mindre djur. Förr i tiden användes hundarna både till transport av tunga packningar och för att jaga föda för dagen samt att sedan transportera hem de aktuella bytena. Med andra ord är samojedhunden en mångsidig hund som kan användas till mycket. En annan viktig egenskap som hunden har är dess varma päls som kan hålla den mest frusna varm om nätterna. Pälsen användes även förr till att spiSamojedhundarnna garn.

Idag används hundrasen som sällskapshund och passar därmed utmärkt till barnfamiljer som eftersöker en lugn och harmonisk hund. Då rasen kostar en hel del i inköp är det många som använder samojedhunden till olika former av utställningar. Beroende på rasens egenskaper, dess fina och eleganta päls och hållning kan priserna stiga för denna hund stiga upp emot 40 000 svenska kronor. De som är ägare av samojedhundar säger dock att det höga priset är värt det, då hunden medför både glädje och skratt.