Hur fungerar en kennel?

En kennel är en anläggning som föder upp djur. Vanligen pratats det mycket om hundkennlar, vilket är en plats där hundar avlas, föds upp och sedan säljs vidare. För att få bedriva kennel finns en del lagar och förordningar som måste följas. Vill man köpa en hund från en hundkennel kan det vara bra att försäkra sig om att denna är medlem i den Svenska kennelklubben. På så sätt kan man vara säker på att de lagar och regler som finns om uppfödning och försäljning följs på rätt sätt. Svenska kennelklubben gör regelbundet kontroller för att se så att dess medlemmar följer angivna regler och riktlinjer.

Det finns många olika kennlar och vissa specialiserar sig endast på en sorts hundras medan andrkennela föder upp flera olika raser. Det finns även de som endast föder upp renrasiga hundar med en stark stamtavla. Beroende på vad man är ute efter kan man söka sig till den kennel som bäst stämmer överens med önskemålet. Förutom att kontrollera om kenneln är medlem i Svenska kennelklubben kan det vara bra att besöka anläggningen innan köp för att se hur miljön runt hundarna är. På så sätt optimerar man chanserna att få en hund som har haft en trygg uppväxt och som mår bra.

Valparna får inte lov att säljas vidare förrän de är minst åtta veckor gamla. Detta för att de behöver sin mamma och den föda som hon bidrar med. Det är även viktigt som uppfödare att se till så att tiken har det bra under graviditeten. Minst lika viktigt är det att se till att de kommande valparna har det bra. En stor och rymlig rastgård för daglig aktivitet och motion är att föredra. Kontinuerlig aktivitet är även av stor betydelse för hundar och gäller i princip alla djur. En kennel tar uppfödningen seriöst och vill kunna sälja friska och sunda hundar.