Så sköter du hundens hälsa

Det är viktigt att ta hand om sin hund på bästa tänkbara sätt. En hund behöver precis som människan omsorg och kärlek. Att kontinuerligt se efter sin hunds hälsa är avgörande för en välmående och glad hund. För att nämna några exempel är det viktigt att se efter hundens päls. Det innebär bland annat att kontrollera fästingar, bett, skador och tovor. Genom att borsta hundens päls rutinmässigt kan man lättare upptäcka ovanstående punkter. Upptäcks skador och/eller fästingar kan detta åtgärdas. Ju tidigare man kan hjälpa sin hund desto bättre.

Förutom hundens päls är det viktigt att se över tänderna och munnen på sin hund. Det innefattar bland annat att borsta tänderna på hunden. Precis som hos människor och andra djur kan även hundar drabbas av tandsten och andra problem relaterade till tänderna. Har hunden dålig andedräkt kan även tandborstningen hjälpa mot detta. Skulle problemen kvarstå är det alltid bra att kontakta en veterinär för att utesluta andra orsaker till den dåliga andedräkten. Börjar man med tandborstningen när hunden är valp etablerar man snabbt en rutin och hunden kommer successivt att vänja sig vid tandborstningen.

Hundens tassar utsätts för stor påfrestning, framförallt om man bor eller tar ut hunden på ojThe dog's pawsämn terräng. Det är därför oerhört viktigt att även tassarna kontrolleras regelbundet för att undvika att hunden drabbas av skador. Skulle hunden börja halta kan det med största sannolikhet bero på att hunden har en skadad tass eller klo. Klorna på en hund bör även de skötas om regelbundet. Många kan tycka att det är svårt eller rent av obehagligt att själv klippa sin hunds klor. Genom att kontakta en veterinär eller annan behörig person kan man få hjälp med detta. Tillsammans med ovanstående är det även betydelsefullt att hunden får daglig motion och en kost som är bra sammansatt för att hunden ska må bra.